Ademruimte Blog

Het leven is een feest

geluk Jul 27, 2022

Het leven is een feest en het verdient het om gevierd te worden. Maar toch lijkt dat niet altijd zo. Iedereen voelt collectief wel aan dat we in spannende tijden leven: we komen uit wereldwijde pandemie, er woedt een oorlog en ook met het klimaat gaat het ook niet de juiste richting uit. Wie het nieuws op de voet volgt, zou voor minder beginnen piekeren.

Is er wel reden tot feesten?

Door al dat slechte nieuws zou je jezelf afvragen of er wel reden is tot feesten. Soms lijkt het of alles enkel de slechte kant uit gaat. Dat komt door het negativiteitseffect (negativity bias in het Engels). Uit onderzoek blijkt dat negatieve ervaringen een grotere impact hebben op onze gemoedstoestand dan neutrale —en zelfs positieve gebeurtenissen.

Beren op de weg

Dat negativiteitseffect is de reden dat één nare opmerking ons harder raakt dan tien complimentjes. En waarom jij je na je evaluatiegesprek enkel nog je werkpunten herinnert. Ons brein is geprogrammeerd om enkel beren op de weg te zien. En zo merken we het mooie uitzicht en de bloemetjes langs de weg niet op (hoewel vast wel slim is om die beren goed in het oog te houden).

De oplossing? Meer feest!

We vieren verjaardagen, bruiloften en Kerstmis. Maar wie zegt dat je een reden nodig hebt om te feesten? Neem de tijd om te vertragen en de mooie dingen in het leven op te merken. Dat betekent niet dat je moet wegkijken van wat niet goed gaat. Maar we nodigen je uit om ook stil te staan bij wat schoon is. De kleine gelukskes in het leven, denk maar aan:

  • een lekker chocolaatje bij de koffie;
  • je smartphone laten vallen en zien dat het scherm niet stuk is;
  • een rustige treinrit zonder luidkauwende overburen;
  • onverwacht geld terugvinden in je jaszak;
  • je hoeslaken zonder gevecht rond je matras krijgen.

Voel maar. Geniet maar en feest maar. Een klein feestje met je koptelefoon en je favoriete liedje of een dikke party compleet met polonaise.

Luister ook naar onze podcast met dezelfde titel.

DE ADEMRUIMTE NIEUWSBRIEF

Maak wat adem-ruimte in je inbox.

De weg naar meer wel-zijn is een hobbelig bergpad: niet altijd gemakkelijk vertoeven, maar je vindt er wel de mooiste uitzichten. En die willen we natuurlijk graag met je delen!

You're safe with me. I'll never spam you or sell your contact info.