Ademruimte Blog

Stap voor stap op weg naar meer geluk

geluk Dec 23, 2020
Stap voor stap naar meer geluk

Begin bij het begin: jezelf.

Gelukkig zijn, dat wens je iedereen toe. Niet in het minste jezelf.

Of je nu man bent of vrouw, jong of ouder, blank, geel, rood, of donker, aan de ene kant van de wereld woont of aan de andere: op je sterfbed hoop je terug te kijken op een vervuld, gelukkig leven.

Ook al is die wens zo universeel, er is toch iets raars aan de hand met deze gelukswens. We leggen het namelijk zo vaak buiten ons, we geven het zo vaak weg, dat geluksgevoel.

We geven het aan een vriend die van mening verschilt, een collega die iets onbedoeld kwetsend heeft gezegd, een leidinggevende die onze kwaliteiten niet waardeert, onze ouders die niet goed voor ons hebben gezorgd, de opslag die we niet krijgen of auto die we kopen,…en ga zo maar door, het lijstje is eindeloos.

Niet alleen geven we op deze manier de controle uit handen, het zorgt ervoor dat we nooit écht het gevoel hebben vervuld te zijn want er is wel steeds iets op het lijstje dat niet helemaal loopt zoals we zouden willen. 

Het ABC van Geluk.

Als coach werk ik vaak met mensen die hun geluk een beetje kwijt zijn en niet goed meer weten waar ze het nu precies moeten gaan zoeken. Niet makkelijk, dat geef ik toe. Zeker vandaag, waar alles zo veranderlijk en onzeker is. De ene dag kan dat, de volgende net niet meer. Waar het lijkt alsof we collectief de weg kwijt zijn en de meningen diametraal tegenover mekaar staan. De ene expert zegt zus, de andere dokter zo…

Hoe kunnen we er nu voor zorgen dat ons gelukspeil stijgt? Wel, uit het Nationale Geluksonderzoek (Annemans, 2018) blijkt dat we moeten inzetten op Autonomie, Betrokkenheid en Competentie. Kortom, de mate waarin we zelf beslissingen kunnen nemen, onze sociale verbinding en het vertrouwen in onze eigen competenties.

Laten we dus eens kijken wat we kunnen doen om ons geluk weer in eigen handen te nemen.

Stap voor stap

Als je aan mijn kinderen vraagt: “ Hoe eet je een olifant?”, dan roepen ze in koor: “ In stukken!”. Van kleins af aan heb ik hen dat geleerd: maak de berg niet te groot, deel hem op in kleinere bergjes zodat ze overzichtelijk worden en makkelijk te beklimmen. Zo gaat dat ook met geluk. Als je blijft verlangen naar dat grote geluk, de droom job, de ideale partner, de kinderen met een vervullende job, dat maatje minder, de mooie auto,… dan ga je voorbij aan het échte leven. Want dat hangt aan mekaar van de kleine vreugdes: de zon op je gezicht, de buurvrouw die vriendelijk groet, een collega die voor je verjaardag een geschenk gekocht heeft, een goed rapport voor je oudste,… kortom de gewone, alledaagse dingen. Ondertussen zijn die zo ondergesneeuwd onder een berg meningen, cijfers, statistieken en zorgen, dat we ze, als we er ons niet genoeg bewust van zijn, niet meer zien en ervaren.

Blij x blij = geluk

Dat weet ik, dat zie ik, dat hoor ik.

Ik heb geregeld online meetings, waar ik mensen help wat meer ademruimte te vinden. Ik geef hen inzichten en handvaten hoe ze kunnen omgaan met stress. Ik geef ze de ruimte om vragen te stellen en hun verhaal te delen. Ik laat hen stilstaan bij hoe het nu is voor hen, wat ze denken en voelen. En dat het mag, denken en voelen.

En wat me steeds weer opvalt is hoe eenvoudig het is om mensen weer terug te brengen naar wat hen gelukkig maakt. Gewoon, door even tijd te nemen om te kijken naar die kleine, alledaagse dingen. Elke dag wat aandacht voor de momenten die je een tevreden gevoel gaven, de kleinste eerst.

En weet je wat nog beter werkt: ze delen met elkaar. Wat als je met je huisgenoten/ collega’s nu eens tijd maakt om te vertellen waar je vandaag nu blij van wordt. Weet je wat er dan gebeurd?

Dan wordt blij x blij = geluk!

Liefs, Veerle 

Heb jij zin om te investeren in jouw welzijn onder mijn professionele begeleiding, samen met een warme community van gelijkgezinden die allemaal willen groeien? Ontdek de Ademruimte abonnementen en laat je online begeleiden door mij. 

 

DE ADEMRUIMTE NIEUWSBRIEF

Maak wat adem-ruimte in je inbox.

De weg naar meer wel-zijn is een hobbelig bergpad: niet altijd gemakkelijk vertoeven, maar je vindt er wel de mooiste uitzichten. En die willen we natuurlijk graag met je delen!

You're safe with me. I'll never spam you or sell your contact info.