#1.35 Wie bepaalt hoe jij je voelt?

emoties
Ademruimte Academie
#1.35 Wie bepaalt hoe jij je voelt?
7:32
 

Emoties, hoe ga je er nu het beste mee om?

Emoties zijn als kleuren op het palet van ons bestaan - levendig, divers en soms ongrijpbaar. Toch lijkt het alsof we nooit iets hebben geleerd over de kunst van het voelen. Hoe vaak gebeurt het niet dat wanneer we gevraagd worden hoe we ons voelen, ons antwoord meestal bij “goed” blijft?

Maar wat als we wat dieper graven? Wat als we vragen: "Maar hoe voel je je echt?". Een vraag waar heel veel mensen geen antwoord op hebben. Want hoe voel ik mij nu echt? En waar voel ik dat?

Gedachten versus Emoties

In mijn ervaring als coach, merk ik vaak dat mensen eerder zullen reageren met gedachten in plaats van met emoties wanneer hen wordt gevraagd hoe ze zich voelen. Maar emoties zijn niet alleen mentaal, ze zijn veel meer dan dat.

Daarom stel ik soms de eenvoudige vraag: "Hoe zou je willen voelen?" Laat die vraag eens bezinken. Hoe zou jij je willen voelen? En niet alleen nu, terwijl je dit leest, maar stel jezelf die vraag ook eens tijdens alledaagse bezigheden zoals wandelen, koken of autorijden.

Ademhaling is Key

Dus emoties. De meesten onder ons zijn er te weinig mee bezig. Ze verstoppen ze of lopen er met een grote boog omheen. Maar hoe doe je dat dan? Je emoties recht in de ogen kijken. Ademhaling speelt hierbij een cruciale rol. Onze ademhaling kan ons helpen om emoties te blokkeren, maar ook om ze te voelen. Denk maar aan hoe kinderen emoties ervaren - ze huilen intens doordat ze gevallen zijn, en dan, hup, loopt er plotseling een hond voorbij. Dan deint die golf van emoties uit en pakken ze weer een ander gevoel vast.

En dat is wat er gebeurt als je je ademhaling gebruikt om die emoties te voelen en ze te doen flowen. Ze komen, en ze gaan ook weer. Organisch en op een natuurlijke manier.

Adem In, Adem Uit.

Voilà. Je mag dus gewoon voelen wat je voelt. Namelijk soms iets vervelend, soms iets plezant. Laten we niet langer onze emoties onderdrukken of vermijden. Laten we ze omarmen, en ermee leren omgaan. Gebruik je ademhaling om te surfen op die golven.

Wil jij werken aan je onderdrukte klachten door op onderzoek te gaan binnenin je? Wij begeleiden je heel graag, neem gerust een kijkje hoe.
Ah, we horen ook heel graag wat jij vindt van deze Podcastblog, laat je ons iets weten via onze Instagram? 

Dan heb ik nog 1 boodschap voor jou, geniet van elke emotie.

Veerle & het Ademruimte Team

 

NIEUWSBRIEF

Maak wat adem-ruimte in je inbox.

De weg naar meer wel-zijn is een hobbelig bergpad: niet altijd gemakkelijk vertoeven, maar je vindt er wel de mooiste uitzichten. En die willen we natuurlijk graag met je delen!

You're safe with me. I'll never spam you or sell your contact info.

SHOP

 

AANBOD

 

COMMUNITY

 

OVER ONS

 

PODCAST

 

CONTACT