#2.6 Mijn lief lijf (dat ik zo vaak verwaarloos)

lichaamsbewustzijn zelfzorg
Ademruimte Academie
#2.6 Mijn lief lijf (dat ik zo vaak verwaarloos)
7:41
 

Waarom je maar beter leert Luisteren naar je Lichaam

We leven in een maatschappij waar onze aandacht voornamelijk gericht is op gedachten en denkprocessen. Van jongs af aan worden we geleerd te denken, te analyseren en te redeneren. Ons lichaam, daarentegen, wordt vaak verwaarloosd. Het lijkt alsof we vergeten zijn dat ons lichaam net zoveel aandacht nodig heeft als onze geest.

Terwijl ons lichaam, dat wonderlijke voertuig dat ons door het leven draagt, vele malen slimmer is dan ons hoofd en ons waardevolle feedback kan geven.

Leren luisteren naar wat het nodig heeft brengt ons niet alleen een betere gezondheid en meer geluk, maar zorgt er ook voor dat we niet opbranden.

Emoties als Lichaamstaal

Emoties vertalen zich via een lichaam, omdat ze te maken hebben met onze primaire reflexen. We kennen allemaal de fight, flight, freeze reflex, manieren die ons helpen overleven bij gevaar. Die gaan vergezeld met emoties: angst, boosheid, walging,… die zich allemaal vertalen in een lichamelijke reactie bedoelt om te vechten, te vluchten of te bevriezen.

Alleen, als je niets doet met die opgewekte energie, dan wordt het lastig. Want dan wordt er iets opgewekt in je lichaam waar je niets mee doet en wat er bijgevolg in opgeslagen blijft.

Het negeren van deze emotionele signalen kan dan gaan leiden tot opgekropte spanning en fysieke klachten.

Het Belang van Verwerking

Net zoals we onze gedachten moeten verwerken, moeten we dus ook onze emoties verwerken. Als we dit dan niet doen, kan dat leiden tot die fysieke klachten en opgekropte spanningen in ons lichaam. Dit kan zich op verschillende manieren uiten, zoals hyperventilatie of chronische spierspanning.

Gelukkig zijn er manieren om ons lichaam te helpen ontspannen en los te laten wat het niet meer nodig heeft. Lichaamswerk omvat verschillende technieken, variërend van diepe ademhalingssessies tot massages en lichaamsbeweging. We hebben hier een paar dingen voor jou opgesomd die je kan helpen opgebouwde spanning los te laten:

  • Ademwerk: Diepgaande ademhalingssessies, zoals Holotropic Based Breathing, kunnen ons helpen vastzittende emoties los te laten en ons lichaam te ontspannen.
  • Massages: Verschillende massagetechnieken kunnen gespannen spieren ontspannen en fysieke blokkades verminderen.
  • Lichaamsbeweging: Sporten zoals yoga, wandelen of fietsen kunnen helpen bij het losmaken van vastzittende spanningen in ons lichaam.

Zelfzorg hoeft dus zeker niet ingewikkeld te zijn. Het begint met het bewust worden van ons lichaam en het regelmatig geven van aandacht en liefdevolle zorg. Dit kan gaan van het masseren van gespannen spieren tot het bewust worden van onze ademhaling.

En dus? Luister meer naar je Lichaam!

Neem geregeld tijd om even ‘in te checken’ met je lichaam, voel wat het nodig heeft en respecteer de signalen. Want zoals je intussen weet, hangt het allemaal samen en vertalen jouw gedachten en jouw emoties zich in jouw lichaam. En als je jouw lichaam niet helpt ont-spannen, dan gaat steeds luider en luider om hulp roepen tot de dag dat het opgeeft en je in de lappenmand ligt.

Dus geniet van dat super lijf van je!

Ik ken bijna niemand die geen lichamelijke klachten heeft. Vooral mannen eigenlijk. Eens ze boven de vijftig zijn zien ze regelmatig af. Vrouwen ook hoor, maar het lijkt alsof mannen nog meer last hebben. We hebben klachten aan onze rug of knieën, hebben last van hoofdpijn of onze spijsvertering of een hoge bloeddruk. Chronisch.

En wat ik zo weinig zie is dat mensen het verband leggen met hun mentaal welzijn. Wat onderdruk je? Wat hou je vast? Waar heb je eigenlijk echt last van? Want dat is wat je lijf probeert te zeggen: help me want ik krijg het niet meer geregeld!

Wil jij werken aan je onderdrukte klachten door op onderzoek te gaan binnenin je? Wij begeleiden je heel graag, neem gerust een kijkje hoe.
Ah, we horen ook heel graag wat jij vindt van deze Podcastblog, laat je ons iets weten via onze Instagram? 

We hebben nog 1 boodschap voor u. Maak welzijn meer toegankelijk voor iedereen, want dat is de missie van de Ademruimte Academie. Dank u wel.

Veerle & het Ademruimte Team

 

 

NIEUWSBRIEF

Maak wat adem-ruimte in je inbox.

De weg naar meer wel-zijn is een hobbelig bergpad: niet altijd gemakkelijk vertoeven, maar je vindt er wel de mooiste uitzichten. En die willen we natuurlijk graag met je delen!

You're safe with me. I'll never spam you or sell your contact info.

SHOP

 

AANBOD

 

COMMUNITY

 

OVER ONS

 

PODCAST

 

CONTACT