#2.8 Hoe start ik mijn dag beter?

lichaamsbewustzijn
Ademruimte Academie
#2.8 Hoe start ik mijn dag beter?
8:37
 

Van Langslaper tot Ochtendmens - mijn reis naar vroeg opstaan

Er was een tijd dat ik echt lag te stinken in mijn bed. Laat me maar eerlijk zijn: ik was een typische tiener die tot diep in de middag sliep. Mijn moeder riep van beneden aan de trap: "Veerle, kom nu éindelijk naar beneden!" We spreken over een uur of twee uur in de namiddag.

Als tiener leidde ik natuurlijk een nachtleven. Ik werkte ook, en opstaan vond ik echt... de hel. Het was een drama om naar school te gaan. Ik moest mezelf letterlijk uit bed slepen. Als acteur was ik 's avonds ook actief. Na een voorstelling dronk ik vaak nog iets in de foyer, en daarna stapte ik het busje in, nog vol adrenaline. Vaak gingen we samen nog iets drinken of keek ik thuis nog een film. Gevolg: ik ging laat slapen en stond dus ook laat op.

 

De ommezwaai van het Moederschap

Natuurlijk veranderde alles op de dag dat ik moeder werd, inmiddels al 32 jaar geleden. Mijn oudste dochter bracht een drastische verandering in mijn ochtendritme. Ik moest vroeg opstaan, wat me in het begin heel veel moeite kostte. Ik was nog steeds die persoon die dacht: "Oh nee, help, ik moet opstaan, ik moet fit zijn." Maar als moeder nam die rol het over, en de geur van mijn baby'tje maakte het allemaal wat draaglijker.

Toch kostte het me te veel moeite, en voelde ik vaak dat ik er nog niet echt bij was. Ik was er voor haar, maar niet volledig aanwezig. Toen begon ik links en rechts mensen te horen over andere ervaringen. Ik begon boeken te lezen en ontdekte dat goed begonnen echt wel half gewonnen is. De ochtend heeft goud in zijn mond, als je er wat in investeert. Dus ik zette mijn wekker eerder dan de tijd waarop mijn hongerige dochter wakker werd.

 

Een langzaam Begin

Eerst een kwartiertje, niet meer. Ik begon traag: gewoon wakker worden, een kop thee, koffie of water drinken. Even niks doen, een beetje in de zetel zitten en uit het raam staren. Naarmate ik verschillende methodieken, technieken en rituelen leerde kennen, kreeg mijn ochtendritueel meer vorm.

Ik begon met ademhalingsoefeningen en mindfulness, volgde een opleiding bij Edel Maex en later ook transcendente meditatie waar je tweemaal per dag 15 minuten gaat zitten. Daarna kwam yoga erbij, en ik leerde verschillende ademhalingstechnieken kennen. Langzaam vond ik mijn eigen mix van alles. Soms deed ik maar één ding, soms alles.

 

Mijn ritueel

Wat ik leerde, is dat de lengte van je ochtendritueel niet zozeer uitmaakt. Tegenwoordig duurt het meestal twintig minuutjes. Ik begin altijd met wat beweging, check in met mijn lichaam. Ik hou van de ‘zonnegroet’, een yoga oefening, want daar zit alles in. Soms wissel ik af met krachttrainingen. Het maakt eigenlijk niet uit wat je doet of hoe lang je het doet, als je het maar doet.

Je creëert een andere dynamiek in je dag door je wekker niet keer op keer te laten snoozen, om vervolgens direct gevangen te worden door je gsm en mails. Door die stressvolle realiteit even uit te stellen en te investeren in jezelf, op jouw manier, maak je een groot verschil.

Wil jij ook graag meer uit je ochtend halen?
Wij bieden je nu onze GRATIS ochtendmodule aan met luisterfragmenten vol ademhalingsoefeningen, visualisaties, meditaties en affirmaties.

We hebben nog 1 boodschap voor u. Maak welzijn meer toegankelijk voor iedereen, want dat is de missie van de Ademruimte Academie. Dank u wel.

Een fijne dag!

Veerle & het Ademruimte Team

 

NIEUWSBRIEF

Maak wat adem-ruimte in je inbox.

De weg naar meer wel-zijn is een hobbelig bergpad: niet altijd gemakkelijk vertoeven, maar je vindt er wel de mooiste uitzichten. En die willen we natuurlijk graag met je delen!

You're safe with me. I'll never spam you or sell your contact info.

SHOP

 

AANBOD

 

COMMUNITY

 

OVER ONS

 

PODCAST

 

CONTACT