#2.9 Zien ze me wel graag?

Ademruimte Academie
#2.9 Zien ze me wel graag?
10:26
 

Hoe Omgaan met het Gevoel Meer te Geven dan te Ontvangen

We hebben allemaal wel eens dagen waarop we ons minder geliefd voelen, zelfs als we van nature positieve mensen zijn. Onlangs ontving ik een mail van iemand die graag anoniem wil blijven, waarin deze gevoelens duidelijk werden verwoord. Ze schreef:

"Ik ben van nature een zeer positief persoon. Toch heb ik deze periode wel wat slechte dagen en momenten waarin ik het gevoel heb dat ik veel meer geef dan terugkrijg. En daar lijd ik momenteel wel wat onder. Ik heb het gevoel dat weinig mensen me graag zien of het me laten zien. Ik weet het. Het klinkt veel dramatischer dan het is, want rationeel weet ik dat mensen me graag zien. Voilà. Dit is iets waar ik momenteel tegenaan loop.”

Ik denk dat het voor heel veel mensen herkenbaar is. We hebben soms het gevoel dat we meer geven dan dat we terugkrijgen, en dat kan zwaar wegen. Daarom wil ik enkele gedachten en inzichten delen die hopelijk kunnen helpen.

Ben je Echt een Positief Persoon?

De eerste stap is om je eigen gedachten te onderzoeken. Ben je echt een positief persoon, of heb je jezelf aangeleerd om zo te denken? Veel mensen die bewust met hun gedachten bezig zijn, weten dat positieve gedachten krachtig zijn en negatieve gedachten beperkend. Ze hebben geleerd om het leven positief te benaderen omdat ze weten dat dit hen gelukkiger maakt.

Echter, als dit positieve denken voortkomt uit een gevoel van moeten, kan het ook spanning veroorzaken. Spanning in je gedachten leidt vaak tot spanning in je gevoelens. Het is belangrijk om te erkennen dat het oké is om soms zwaarte te voelen. Het is oké om te zeggen: "Op dit moment voel ik me wat zwaarmoedig, emotioneel, bang, of alleen." Geef jezelf de ruimte om deze gevoelens te ervaren.

Geven en Ontvangen

Het gevoel dat je meer geeft dan je terugkrijgt, kan leiden tot de conclusie dat mensen je niet waarderen. Dit is een emotionele reactie die soms in contrast staat met wat je rationeel weet. Rationeel begrijp je misschien dat mensen om je geven, maar emotioneel voel je je niet altijd gezien of gewaardeerd.

Dit verschil tussen emotie en ratio is normaal. Het is belangrijk om beide te erkennen en serieus te nemen. Vraag jezelf af: "Hoe wil ik graag gezien worden?" En communiceer dit naar anderen. Misschien weten mensen niet precies hoe ze hun waardering voor jou kunnen tonen. Vertel hen wat je nodig hebt om je geliefd te voelen, of dat nu door gebaren, cadeautjes, knuffels, of aandacht is.

Innerlijke Kind en Kwetsbaarheid

We hebben allemaal innerlijke kindstukken die soms onzeker of niet gezien zijn. Deze gevoelens komen voort uit ervaringen en herinneringen uit onze jeugd. Het is belangrijk om deze gevoelens te erkennen en ze toe te laten. Ze maken deel uit van wie je bent.

Het tonen van kwetsbaarheid en het communiceren van je gevoelens kan je helpen om je emotioneel beter te voelen. Zeg bijvoorbeeld tegen de mensen om je heen: "Ik weet dat je om me geeft, maar soms voel ik dat niet zo. Kun je me helpen door het op deze manier te laten zien?"

Onthoud dat het volkomen normaal is om momenten van zwaarte en emotionele onzekerheid te ervaren, zelfs als je van nature een positief persoon bent. Erken het verschil tussen je rationele en emotionele zelf en communiceer je behoeften duidelijk naar anderen. Hierdoor kun je beter omgaan met het gevoel meer te geven dan te ontvangen.

Wil je graag hulp bij jouw verdere groei? Wij bieden je onze ochtendmodule met plezier geheel vrijblijvend aan, want goed begonnen is volgens ons al half gewonnen.

Wil jij ook graag meer uit je ochtend halen?
Wij bieden je nu onze GRATIS ochtendmodule aan met luisterfragmenten vol ademhalingsoefeningen, visualisaties, meditaties en affirmaties.

We hebben nog 1 boodschap voor u. Maak welzijn meer toegankelijk voor iedereen, want dat is de missie van de Ademruimte Academie. Dank u wel.

Een fijne dag!

Veerle & het Ademruimte Team

 

NIEUWSBRIEF

Maak wat adem-ruimte in je inbox.

De weg naar meer wel-zijn is een hobbelig bergpad: niet altijd gemakkelijk vertoeven, maar je vindt er wel de mooiste uitzichten. En die willen we natuurlijk graag met je delen!

You're safe with me. I'll never spam you or sell your contact info.

SHOP

 

AANBOD

 

COMMUNITY

 

OVER ONS

 

PODCAST

 

CONTACT